A megfelelő arcápolás titkai

A megfelelő arcápolás titkai


A megfelelő arcápolás titkai

Az arcbőr minden nap különféle külső hatásoknak van kitéve. A szél, az eső, a hó, a nap, a téli fűtés, de a gének, az étrend vagy az életmód is felgyorsíthatja a bőr öregedését, vagy változást okozhat benne.

Az arcbőr megfelelő ápolása rendkívül fontos, mert csak így lehet lassítani az öregedést, és megőrizni feszességét, érzékenységét és szépségét.

A megfelelő bőrápolás érdekében fontos tudni, hogy milyen típusú bőre van. A legtöbben azt hiszik, hogy jól ismerik a bőrüket, de a krémek, gélek, tisztítószerek és tonikok napi használata kiszáríthatja, vagy hozzájárulhat a faggyú további felhalmozódásához, ami zsírossá teszi az arcot.

Kezdjük az arcbőr típusaival, majd az ápolás fontos lépéseivel.

Bőrtípusok

Zsíros bőr

A zsíros bőr vastag, látható pórusokkal. Lassabban öregszik, a ráncok csak később jelennek meg. Azonban a védőfólia, amely a bőr túlzott zsírosodása után keletkezik, amikor porral és szennyeződéssel érintkezik, a pórusok megduzzadásához és mitesszerek (komedonok) megjelenéséhez vezet.

Ha a zsíros bőr ápolása nem megfelelő, gyulladások, sőt pattanások is előfordulhatnak. Az ilyen bőr nem igényel gyakori kiegészítő hidratálást, kivéve a nyári szezont.

Vegyes bőr

A vegyes bőrről ismert, hogy a T-zóna – a homlok, az orr és az áll zsíros, a szem körül, az arc és a nyak bőre pedig száraz. Néha az ilyen bőrt különböző krémekkel, tonikokkal kell kezelni, mivel az arc különböző helyein eltérő hidratálást igényel.

Száraz bőr

A száraz bőr puha, vékony, gyorsabban öregszik és hamarabb jelennek meg rajta a ráncok. Néha ráncok jelennek meg ezen a bőrtípuson a védelem hiánya miatt is. A száraz bőr nehezebben tolerálja a hőmérséklet változásokat.

Mivel vékonyabb, a száraz bőrön jobban láthatóak a repedésre hajlamos hajszálerek. Másrészt ezen a bőrtípuson kevesebb pattanás jelenik meg. Fontos, hogy az ilyen bőrt arcot hidratáló krémmel kezeljük, és alkoholt nem tartalmazó tisztítószereket használjunk.

 

Ahhoz, hogy a bőrápolás megfelelő legyen, először meg kell határoznia, hogy milyen típusú bőre van – zsíros, vegyes vagy száraz bőr. Azt, hogy ezzel tisztában legyen a legjobb, ha konzultál egy bőrgyógyásszal.

Bőrápolás – 4 fontos lépés

Ahhoz, hogy bőröd egészséges, feszes és szép legyen, rendszeresen tisztítanod és hidratálnod kell bőrtípusodnak megfelelő minőségi arcápoló termékekkel.

4 alapvető lépés az egészséges és szép bőrért:

  1. arctisztítás
  2. bőr tonizálása
  3. arcápolás – arckrém felvitele
  4. az arcbőr védelme

Arctisztítás

Az ápolás főként az arcbőr tisztán tartásából, lemosásából és megfelelő szappanok használatából áll, amelyek nem túl agresszívek vele szemben, hogy ne zavarják a bőr pH-értékét. Ez eltávolítja az izzadságot, a faggyút, a sminket és a szennyeződéseket, és felkészíti az arcot a további ápolásra, mivel csak a tiszta bőr szívja fel az arckrémeket. Mindig langyos vízzel mossa le, ne forróval. A reggeli és az esti arctisztításban van különbség.

Reggeli arctisztítás:

Lemosás – eltávolítja a felesleges faggyút , amely éjszakára keletkezik, és felkészíti az arcbőrt a további nappali ápolásra. A bőrtípustól függ, hogy a mosás során milyen mosószereket (zseléket vagy szappanokat) használunk.

A tisztítószerek kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy ne legyenek túl agresszívek a bőrre, nehogy megváltozzon a pH-ja, ne távolítsák el a védőréteget, mert ilyenkor a bőr hajlamos a fertőzésekre. Mosás után a bőre nem lehet irritált vagy száraz.

Esti arctisztítás:

A rendszeres lefekvés előtti sminkeltávolítás kötelező! Ellenkező esetben a bőr felgyorsult öregedési jelei jelennek meg, mivel nem jut el elegendő oxigén a bőrhöz. A bőrtípusodnak megfelelő sminklemosót kell használnod.

Az arcbőr tonizálása

A tonizálás amellett, hogy eltávolítja az arctisztítók maradványait, visszaállítja a bőr természetes pH-értékét, frissít és hidratál. Az arctonikot vatta csomóval kell felvinni és a bőrtípusnak megfelelően kiválasztani.

Arcápolás – arckrém felvitele

Az arcra megfelelő nappali krém kiválasztása a bőr típusától, de az életkortól is függ, valamint attól, hogy szükséges-e a különböző bőrbetegségek esetén fellépni. A krém az arcbőr hidratálására, helyreállítására és védelmére, valamint a ráncok elleni küzdelemre, a bőr egyes elváltozásainak szabályozására (pl. pigmentfoltok ellen), valamint a 30-as, 40-es, 50-es évek utáni bőrápolásra szolgál. Szintén célszerű kifejezetten a szemkörnyékre (ahol a bőr vékony és nagyon érzékeny) kialakított krémet használni, amelyet óvatosan, ujjbeggyel kell felvinni.

Az arcbőr védelme

Bár a nappali krémek nagy része tartalmaz 15-ös védőfaktort, amely megvédi a bőrt az UV-sugarak negatív hatásaitól, ez nem elegendő, és a nyári hónapokban magasabb – 30-tól 50-ig terjedő – védőfaktort kell alkalmazni.

Arcápolás télen

Télen az időjárási viszonyok és egyéb tényezők hatására az arcbőr gyakran megreped, irritálódik, kiszárad. Ahhoz, hogy puha és sima maradjon, “erősebb” arckrémeket kell használni, pl. amelyek a hidratálás mellett zsírt is adnak a bőrnek. Ez egy filmréteget képez a bőrön, amely megakadályozza a kiszáradást. Ezért szükséges zsírsavakat tartalmazó, dúsított krémek használata, melyeket kilépés előtt kell felkenni.

Télen is szükséges védőfaktorú krémek használata, mert a napsugarak visszaverődnek a hóban, ami szintén kiszáradáshoz, bőr károsodáshoz vezet.

Forrás: bidista.com

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

Hogy kombináljuk a színeket?
Divat, Női divat
A stílusos megjelenés egyszerű. A legfontosabb dolog a ruhák színeinek helyes kombinálása, ami vonzó és termés ...
Szín- és mintakombinációk
Divat, Férfi divat
Hogyan párosítsd az inget és a nyakkendőt? Sajnálatos módon a nyakkendő kiválasztása során egyszerre több sze ...
Stílusos tavaszi-nyári cipők II. rész
Divat, Női divat
Nem csak a klasszikusokra érdemes figyelni, hanem az új modellekre is a vastag sarkúakra és a telitalpúakra is. Ez ...
Divatos estélyi ruhák IV.rész
Divat, Női divat
Kétségtelen, hogy a tervezőt ez esetben a természet ihlette meg. Ez a stílus és ez a szín emlékeztet egy nyíln ...
Maciej Wiszniewski
Szépségek, Férfi szépségek
Feltöltöd magad ruhákkal, cipőkkel, telefonokkal. Dicsekedsz gazdagsággal, barátokkal, pénzzel. De tudd, hogy ha ...
Szandáltrendek 2022-ben
Divat, Női divat
A szandálok kétségtelenül a nyári időszak nagy sztárjai. Számtalan stílusban kaphatóak, és ha jól választun ...
Érek, mint a jó bor.
Szépségek, Női szépségek
"Elmúltam...sok. Negyven mindenképp. Nem egy tetoválástól leszek nő! Nem üvölt rajtam se tigris, nem ásít leop ...
Stílusos tavaszi-nyári cipők I. rész
Divat, Női divat
A női cipők, mindig is olyan részei voltak a ruhatárának, amelyeknek mindig fontos szerep jutott. Ebben a szezonban ...
Jennifer Lopez ruhái
Divat, Női divat
Jennifer Lopez, amerikai híresség, énekes, színésznő és egy gyönyörű nő. Az elkövetkező évben lesz 50 éve ...

További magazin cikkek »