Helyi szépségek, látnivalók

Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2022-03-29 12:51:31


Dóm tér Szeged


A téren a 11-12. századi Dömötör-templom egy tornya még ma is látható

Dóm tér

A Rerrich Béla által tervezett, 1929-1932 között épített Dóm tér legnevesebb épülete a híres Fogadalmi templom. Nyaranta a Dóm téren tartják az országos hírű Szegedi Szabadtéri Játékokat, színházi-, opera-, és musical-előadásokkal. A Dóm tér a helyszíne az évente megrendezésre kerülő Bortér nevű borfesztiválnak is.

A téren a 11-12. századi Dömötör-templom egy tornya még ma is látható. A torony az egyik a nagyon kevés, az 1879-es szegeid árvíz után épen maradt épületből. A Dóm téren áll még a püspöki palota, a papi szeminárium, több egyetemi épület, és az Apáthy kollégium. A teret szegélyező falakon a történelmi Magyarország címerei láthatók. A Dóm tér árkádjai alatt egy történeti szoborcsarnok jött létre, az 1930-ban alkotott Pantheon, amely Stróbl Alajos szobrász hagyatékára alapul. A Pantheonban a magyar irodalom, történelem, művészet, és tudomány nagyjait bemutató domborművek láthatók.

Eljutás: 1-es, és 2-es villamos: Aradi vértanúk tere megálló. Közeli nevezetességek: Kárász utca (450 méter), Széchenyi tér (800 méter). Minden az oldalon feltüntetett szegedi nevezetesség térképen látható az oldal alján.


Szeged, Dóm tér

Dóm tér, Szeged

 

Forrás:utazás-nyaralás.infó

 

 

 

 

 

SzépségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

Helyi szépségek, látnivalók

További szépségek, látnivalók »