Helyi szépségek, látnivalók

Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2022-03-29 11:48:02


Ikervillák Szeged, Raffay-ház.


A két fölsőipariskolai tanár háza példa arra, hogy a szecesszió új szellemisége termékenyítőn hatott a korabeli iparosság szemléletére is.

Ikervillák

A két fölsőipariskolai tanár háza példa arra, hogy a szecesszió új szellemisége termékenyítőn hatott a korabeli iparosság szemléletére is. A Raffay-házon csupán a főpárkány alatt húzódik a homlokzat teljes hosszában a mázas kerámiából, gyöngysor-motívumból alakított díszítmény, mégis harmónia, jó arányok, mértéktartó díszítőkedv uralja a látványt. Tervezésében az építtető, Raffay László is részt vett. A sarki Szígyártó-ház díszesebb kivitelű. A téglaburkolatok díszítő lehetőségeinek szellemes alkalmazása, és az ablaknyílásokat megkoronázó, harsány színekkel pompázó pávatoll mintás kerámiadíszek adnak az épületnek rangos megjelenést. A két lakóház változatlanul fennmaradt homlokzatai híven megmutatják, hogy a korabeli szegedi iparos értelmiség milyen jó ízléssel tudta a maga igényeihez igazítani a szecesszió szellemét.

Az épületek története, változások

A Raffay-ház lakóházként funkcionált 1990-ig, ezt követően az épületben László Tamás tervei alapján 1992-ben a Sík Sándor Piarista Egyetemi Kollégiumot alakították ki 24 fő számára.

A Szígyártó-ház változatlanul lakóház.

A kerámiadíszek ízléses és mértéktartó alkalmazásával a szecessziós épületdíszítés különleges hangulatú példái.

Cím: Szeged,Raffay-ház, Lechner tér 2/A,
Szígyártó-ház, Lechner tér 2/B


Forrás:szegedtourizm.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

SzépségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

Helyi szépségek, látnivalók

További szépségek, látnivalók »