Helyi szépségek, látnivalók

Település:
Csongrád megye, Szeged

Létrehozva:
2022-03-29 00:34:55


Márer -ház


A gyönyörűen felújított épület a geometriai szecesszió egyedülálló példája.. Szeged, Tisza Lajos körút 109.

Márer -ház

A homlokzat játékosságának, extravagáns animációjának és aszimmetriájának köszönhetően ez a gyönyörűen felújított épület a geometriai szecesszió egyedülálló példája. Tekintetünk vándorolhat a homlokzat robusztus formáinak lenyűgöző játékán, ahogy az öböl ablakait loggia risalitok kísérik, egy bástya, mint saroktorony, és feljebb az ablakok és csúcsok által megszakított előlapok. Az egymásra támaszkodó szobrászati ​​homlokzati elemeket valóban a homlokzaton szabálytalan ritmusban váltakozó vízszintes és függőleges szakaszok rendezik. A nagy formák ölelésében bizarr maszkokat, bagolyszemeket, finoman fűzött és groteszk stílusban kialakított geometriai gipszdíszeket találhatunk. A mesterien kivitelezett kapu vaspántjával és kovácsoltvas rúdjaival különösen csodálatos.

Eredeti, paprikás malom funkcióját az építkezés során megváltoztatták, végül lakóingatlanként használták. 1941-ben sürgősségi menedéket, 1950-1951-ben szövetkezeti cipőműhelyt helyeztek el benne. Később a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Központi Könyvtárát, majd a dékáni irodát költöztették a villába. Az épület látványos homlokzatképzésével, sajátos formai megoldásaival, tükrözi a szecessziós stílust és ízlést. 2008-ban Szent-Györgyi Albert életének szentelt emlékszobát alakítottak ki az épületben.

Fotó: szecesszio.szegedvaros.hu

Cím: Szeged, Tisza Lajos körút 109.És íme egy másik leírás: Forrás: facebook.com 2021.08.08.


Márer-ház, Tisza Lajos körút 109, Szeged
Video: https://youtu.be/z4v7jRwexoY
.
Az épület az árvíz előtti Fapiac, későbbi ismert nevén Sina-telek északi peremén helyezkedik el, közvetlenül a Tisza Lajos körút mellett.
A telken eredetileg Milkó Vilmos kezdett építkezésbe, hogy fakereskedése számára raktárat építsen. Az L alakú, alápincézett, emeletes épületet a korszak egy úttörőnek számító technikájával, 1911-ben - Tóbiás László és Pick Móric tervei alapján - vasbetonból kezdték el építeni, azonban a beruházónak a munkálatokra nem volt hatósági engedélye.
A falak már álltak, amikor az épületkezdeményt Márer Ármin gabonakereskedő vásárolta meg. Az épület tervein építés közben több változtatást hajtottak végre, a beruházó elállt attól a szándékától, hogy az épületet paprika őrlésére használják, így lehetővé vált annak belső átrendezése is.
1941-ben a második világháború idején stratégiai fontosságú Tisza-híd közelsége miatt a Márer-ház pincéit óvóhellyé alakították
1950-1951-ben a Cipész Kisipari Szövetkezetnek alakítottak ki mintatermeket.
2005-től az SZTE Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatala kapott itt helyet és az Általános Orvosi Kar könyvtárát is elhelyezték az épületben.
2007-ben itt rendezték be Szent-Györgyi Albert emlékszobáját.
.
2009-től műemlék épület.
Az épület homlokzatának játékossága, bohókás mozgalmassága, aszimmetriája miatt a geometrikus szecesszió különös hangulatú példája ez a fölújított műemlék. Elkalandozhat tekintetünk a homlokzat robusztus formáinak izgalmas játékán, ahogyan egymásra következik a hengeres zárterkély, az oszlopokkal tagolt loggiás rizalit, a bástyaszerű saroktorony, följebb az ablakrésekkel áttört oromfalak és tetőtornyok sorakoznak.
A vakolt falfelületek nútozása faragott kövekből rakott falat imitál. Az épület homlokzatán több helyen is láthatóak a román kori templomok lőrésszerű ablakaira emlékeztető hosszú vertikális nyílások. A nyílások megjelennek a tetőzet apró kupolái alatt, illetve ezen formák láthatóak a vaspántos, kovácsoltvas rácsozatú, mívesen megmunkált bejárati kapun is.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1rer-h%C3%A1z
 

Szeged
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Szeged

 

 

 

 

 

 

SzépségVilága cikkajánló

További cikkek »

 

Helyi szépségek, látnivalók

További szépségek, látnivalók »