Szín- és mintakombinációk

Szín- és mintakombinációk


Hogyan párosítsd az inget és a nyakkendőt?

 

A férfidivat világában egy ideje több stílusirányzatba is visszatértek az elegancia stíluselemei. Így a nyakkendő újfent nem kizárólag a protokolláris és üzleti események kelléke, de a lazább stílusú irodai vagy utcai viseletben is helye van. Ez egyúttal azonban azt is jelenti, hogy a nyakkendő-kérdés nem oldható meg egyetlen darab, „az” öltönyhöz vásárolt  kommersz nyakkendővel: ennél sokkal komplexebb ismeretekre van szükség a témában.

A nagy nyakkendő-mátrix 

Sajnálatos módon a nyakkendő kiválasztása során egyszerre több szempontot kell figyelembe venni. A legfőbb irányelv ugyanis az, hogy az öltöny (vagy zakó) és az ing meg a nyakkendő jól harmonizáljon egymással, azaz ezek együttesen összeillő, egységes hatást keltsenek. Ez csak úgy lehetséges, ha minden tekintetben passzolnak egymáshoz – ami persze korántsem azt jelenti, hogy pont ugyanolyanok.

Anyag, textúra

Alapvetés, hogy a nyakkendő anyagában és annak textúrájában (azaz felületének sajátosságait illetően, például hogy tükörsima és fényes, vagy inkább rusztikus hatású) illenie kell főként az öltöny/zakó anyagához, ami persze meghatározza az ing jellegét is. Fényes selyem nyakkendőt csak protokolláris alkalmakkor viseljünk hasonlóan elegáns öltönyhöz, míg a tweedzakóhoz gyapjú nyakkendő illik, a smart casual öltözék pedig elbír egy textúrás hatású pamut- vagy szintetikus nyakkendőt.

 

Meghatározó a testalkat is: a testesebb férfiak szintén inkább a nagyobb méret felé tendáljanak, mert bután mutat rajtuk egy keskeny darab. Ugyanez érvényes az ing, illetve a zakó szabását illetően is: ha karcsúsított, slim fit fazont viselünk, ahhoz kifejezetten jó a keskeny nyakkendő, ám a bővebb szabású darabokhoz szélesebb nyakkendő áll jól.

Szín és minta

Na ezzel a kérdéssel végképp veszélyes vizekre eveztünk, hiszen itt a kombinációs lehetőségek száma végtelen, és az össze nem illő színkavalkáddal durván mellé lehet lőni. A legbiztosabb, ha az öltöny/zakó színével egyező, egyszínű nyakkendőt választunk – mint már volt róla szó, anyagában is hasonló jellegűt –, az inghez viszonyítva pedig aranyszabály, hogy a nyakkendő mindig sötétebb árnyalatú legyen nála (eltérő színek esetén is!). 

Ezzel a két alapvetéssel azonban még nem megyünk túl messzire, hisz a végeredmény így viszonylag egysíkú és unalmas lesz, ám kezdők számára biztonsági játéknak már megteszi.

Szín- és mintakombinációk haladóknak

Nyakkendők fehér inghez

Ez a legegyszerűbb verzió, hiszen a fehér inggel bármilyen színű és mintájú nyakkendő jól mutat, ami ráadásul egészen biztosan sötétebb lesz az ingnél. Itt alkalomtól, bevállalósságtól és a zakó színétől, stílusától függően szinte bármit választhatunk a letisztult egyszínű daraboktól az apró mintáson és keskeny csíkoson át a nagyon színesekig és a markáns mintájúakig. Viszont mindenképpen tartsuk szem előtt az öltöny színét, illetve a szélességre és az anyagra vonatkozó korábban említett szabályokat, nehogy durva baklövést kövessünk el!

Nyakkendők világoskék inghez

Közkedveltek a világoskék ingek, amihez legegyszerűbb párosítás a sötétkék. Ez lehet egyszínű vagy anyagában szövött mintás, de még jobban mutat a csíkos, pöttyös vagy apró mintás, vagy akár a markánsabb ferde csíkos is. A bátrabbak választhatnak hozzá úgynevezett komplementer vagy akár kontrasztos színeket is: narancssárgát, bordót, esetleg rózsaszínt vagy mustárt. Ezeknél azonban különösen figyeljünk a megfelelő mintaválasztásra!

Nyakkendők csíkos inghez

A csíkos inghez szintén az egyszínű, sötét nyakkendő a legbiztosabb választás, de viselhetünk hozzá markánsabb komplementer színeket is. Kifinomultan decens hatást kelt a csíkozással azonos színű apró mintás vagy pöttyös verzió, míg izgalmas látványt érhetünk el egy vastag csíkos darabbal. Ez utóbbival azonban érdemes vigyázni: csak az ing csíkozásától méretében és lehetőleg irányában is kellően eltérő csíkok fognak jól mutatni.

Nyakkendők kockás inghez

A kockás inghez tényleg legjobb egyszínű sötét (esetleg kontrasztosan elütő) nyakkendőt kötni – ha mégis valami izgalmasabbra vágyunk, az apró kockás inghez viselhetünk apró mintásat, ferdén csíkosat vagy kifejezetten nagy kockásat, de ezek kiválasztását csakis tökéletes stílusérzékkel rendelkezőknek ajánljuk! 

Forrás: bidista.com 

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

Érek, mint a jó bor.
Szépségek, Női szépségek
"Elmúltam...sok. Negyven mindenképp. Nem egy tetoválástól leszek nő! Nem üvölt rajtam se tigris, nem ásít leop ...
Divatos estélyi ruhák VI.rész
Divat, Női divat
„A gyönyörű ruhák gyönyörűen nézhetnek ki a vállfán, de ez nem jelent semmit. Egy ruhát úgy lehet valósa ...
Nyárias hangulat, egyedi ötlet!
Szépségápolás, Kozmetika
Nyárias hangulat: 25 divatos manikűr ötlet, amitől jobb kedve és szép napja lesz! Nem is olyan régen volt, amikor ...
Hogy kombináljuk a színeket?
Divat, Női divat
A stílusos megjelenés egyszerű. A legfontosabb dolog a ruhák színeinek helyes kombinálása, ami vonzó és termés ...
Bohó stilus II.rész
Divat, Női divat
A Bohém stílus megjelenése válasz volt az unalmas Glamour műfajra, mely egy kirobbanó keveréke lett az etnikai mi ...
Férfi táskák a mindennapokra
Divat, Férfi divat
A kínálat számtalan típus közül enged választani. Az egészen kisméretű válltáskáktól és övtáskáktól a ...
Hogyan válassz napszemüveget?
Divat, Női divat
Álltál már tanácstalanul a boltban, hogy melyik napszemüveget válaszd? Rengeteg fazont kipróbáltál, de egyik se ...
Esküvői ruha idei trendek
Divat, Női divat
A menyasszonyi ruha feladata, hogy boldoggá tegyen, hogy visszatükrözze viselője személyiségét.
Frizurák 50 év feletti hölgyeknek I.rész
Divat, Női divat
A frizura az első, amit észrevesznek rajtunk, ezért nem mindegy, milyen. Az érett hölgyek számára a rövid és a ...

További magazin cikkek »