Szín- és mintakombinációk

Szín- és mintakombinációk


Hogyan párosítsd az inget és a nyakkendőt?

 

A férfidivat világában egy ideje több stílusirányzatba is visszatértek az elegancia stíluselemei. Így a nyakkendő újfent nem kizárólag a protokolláris és üzleti események kelléke, de a lazább stílusú irodai vagy utcai viseletben is helye van. Ez egyúttal azonban azt is jelenti, hogy a nyakkendő-kérdés nem oldható meg egyetlen darab, „az” öltönyhöz vásárolt  kommersz nyakkendővel: ennél sokkal komplexebb ismeretekre van szükség a témában.

A nagy nyakkendő-mátrix 

Sajnálatos módon a nyakkendő kiválasztása során egyszerre több szempontot kell figyelembe venni. A legfőbb irányelv ugyanis az, hogy az öltöny (vagy zakó) és az ing meg a nyakkendő jól harmonizáljon egymással, azaz ezek együttesen összeillő, egységes hatást keltsenek. Ez csak úgy lehetséges, ha minden tekintetben passzolnak egymáshoz – ami persze korántsem azt jelenti, hogy pont ugyanolyanok.

Anyag, textúra

Alapvetés, hogy a nyakkendő anyagában és annak textúrájában (azaz felületének sajátosságait illetően, például hogy tükörsima és fényes, vagy inkább rusztikus hatású) illenie kell főként az öltöny/zakó anyagához, ami persze meghatározza az ing jellegét is. Fényes selyem nyakkendőt csak protokolláris alkalmakkor viseljünk hasonlóan elegáns öltönyhöz, míg a tweedzakóhoz gyapjú nyakkendő illik, a smart casual öltözék pedig elbír egy textúrás hatású pamut- vagy szintetikus nyakkendőt.

 

Meghatározó a testalkat is: a testesebb férfiak szintén inkább a nagyobb méret felé tendáljanak, mert bután mutat rajtuk egy keskeny darab. Ugyanez érvényes az ing, illetve a zakó szabását illetően is: ha karcsúsított, slim fit fazont viselünk, ahhoz kifejezetten jó a keskeny nyakkendő, ám a bővebb szabású darabokhoz szélesebb nyakkendő áll jól.

Szín és minta

Na ezzel a kérdéssel végképp veszélyes vizekre eveztünk, hiszen itt a kombinációs lehetőségek száma végtelen, és az össze nem illő színkavalkáddal durván mellé lehet lőni. A legbiztosabb, ha az öltöny/zakó színével egyező, egyszínű nyakkendőt választunk – mint már volt róla szó, anyagában is hasonló jellegűt –, az inghez viszonyítva pedig aranyszabály, hogy a nyakkendő mindig sötétebb árnyalatú legyen nála (eltérő színek esetén is!). 

Ezzel a két alapvetéssel azonban még nem megyünk túl messzire, hisz a végeredmény így viszonylag egysíkú és unalmas lesz, ám kezdők számára biztonsági játéknak már megteszi.

Szín- és mintakombinációk haladóknak

Nyakkendők fehér inghez

Ez a legegyszerűbb verzió, hiszen a fehér inggel bármilyen színű és mintájú nyakkendő jól mutat, ami ráadásul egészen biztosan sötétebb lesz az ingnél. Itt alkalomtól, bevállalósságtól és a zakó színétől, stílusától függően szinte bármit választhatunk a letisztult egyszínű daraboktól az apró mintáson és keskeny csíkoson át a nagyon színesekig és a markáns mintájúakig. Viszont mindenképpen tartsuk szem előtt az öltöny színét, illetve a szélességre és az anyagra vonatkozó korábban említett szabályokat, nehogy durva baklövést kövessünk el!

Nyakkendők világoskék inghez

Közkedveltek a világoskék ingek, amihez legegyszerűbb párosítás a sötétkék. Ez lehet egyszínű vagy anyagában szövött mintás, de még jobban mutat a csíkos, pöttyös vagy apró mintás, vagy akár a markánsabb ferde csíkos is. A bátrabbak választhatnak hozzá úgynevezett komplementer vagy akár kontrasztos színeket is: narancssárgát, bordót, esetleg rózsaszínt vagy mustárt. Ezeknél azonban különösen figyeljünk a megfelelő mintaválasztásra!

Nyakkendők csíkos inghez

A csíkos inghez szintén az egyszínű, sötét nyakkendő a legbiztosabb választás, de viselhetünk hozzá markánsabb komplementer színeket is. Kifinomultan decens hatást kelt a csíkozással azonos színű apró mintás vagy pöttyös verzió, míg izgalmas látványt érhetünk el egy vastag csíkos darabbal. Ez utóbbival azonban érdemes vigyázni: csak az ing csíkozásától méretében és lehetőleg irányában is kellően eltérő csíkok fognak jól mutatni.

Nyakkendők kockás inghez

A kockás inghez tényleg legjobb egyszínű sötét (esetleg kontrasztosan elütő) nyakkendőt kötni – ha mégis valami izgalmasabbra vágyunk, az apró kockás inghez viselhetünk apró mintásat, ferdén csíkosat vagy kifejezetten nagy kockásat, de ezek kiválasztását csakis tökéletes stílusérzékkel rendelkezőknek ajánljuk! 

Forrás: bidista.com 

Tetszett a cikk?

 

Magazin cikkek

Leendő menyasszonyok
Divat, Női divat
A jó sminkeléshez egy profi művész kitartó kézre, kreativitására és tapasztalatára van szükség. A koszovói ...
Bátran vegyük elő a sálakat!
Divat, Női divat
Ha a most következő fotókon látható módon fogjátok megkötni a sálat, nagyon elegáns lesz a megjelenésetek. A ...
Melyik a divatos idén?
Divat, Női divat
A téli hidegben a sapka szinte elengedhetetlen, de melyik illik legjobban hozzád? Melyik a divatos idén? Minél kül ...
Divatos estélyi ruhák V.rész
Divat, Női divat
Elegancia, nőiesség és kifinomultság. Három szó, ami biztosan eszünkbe fog jutni, ha erre a felettébb gyönyör ...
Görög Ibolya
Divat, Női divat
Lehet többen megdöbbennek azon, hogy Görög Ibolya protokollszakértő miért került be e magizinba. Több előadás ...
A megfelelő arcápolás titkai
Szépségápolás, Kozmetika
Az arcbőr minden nap különféle külső hatásoknak van kitéve. A szél, az eső, a hó, a nap, a téli fűtés, de ...
Jennifer Lopez ruhái
Divat, Női divat
Jennifer Lopez, amerikai híresség, énekes, színésznő és egy gyönyörű nő. Az elkövetkező évben lesz 50 éve ...
Mit viselnek idén a divatos hölgyek?
Divat, Női divat
A hölgyek általában nőies és elegáns megjelenésre vágynak, de az is fontos, hogy a ruhák kényelmesek legyenek. ...
Dolhai Attila sokak kedvence + videó
Szépségek, Férfi szépségek
A zene iránti rajongása már fiatalkorában megmutatkozott, ezért szülei beíratták Gödöllőre, az Állami Zeneis ...

További magazin cikkek »